25/10/23Ce înseamnă suveranitate digitală?

Într-o economie bazată pe date, în care organizațiile își mută tot mai mult activitatea în cloud și valorifică pe deplin avantajul digitalizării, apare o dilemă clară: Ce control și ce libertate de utilizare are o organizație, publică sau privată, asupra datelor și activelor sale digitale?


Ce înseamna suveranitate digitalaAcesta este contextul în care s-a conturat conceptul de suveranitate digitală, în principal în Europa de Vest, dar se răspândește treptat în întreaga lume.Suveranitatea digitală reprezintă dreptul unei organizații de a avea control deplin asupra datelor, activelor digitale, și a securitatii acestora indiferent de locul în care acestea rezidă. De asemenea, toate organizațiile trebuie să aibă la dispoziție mijloace prin care să mențină controlul fizic și digital asupra activelor strategice, inclusiv a datelor, algoritmilor și aplicațiilor, fără ca abilitatea de a inova și de a oferi serviciile clienților să nu fie afectată. Cu alte cuvinte, suveranitate digitală înseamnă controlul deplin asupra locului unde rezidă datele și activele digitale și a modului cum acestea sunt utilizate.

 

Principii de suveranitate digitală
Controlul și protejarea activelor digitale sunt esențiale pentru a valorifica pe deplin puterea datelor în relațiile de afaceri. Dacă datele sunt noul petrol, nicio organizație nu trebuie să fie privată de libertatea accesării acestei bogății. Pentru acest lucru, suveranitatea datelor se referă la reguli și arhitecturi de referință care pot ajuta la protejarea unor principii fundamentale de suveranitate digitală:

  • Rezidența datelor (unde sunt stocate datele)
  • Jurisdicția datelor (cine are control legal asupra datelor)
  • Protecția datelor (capacitatea de a stoca și prelucra datele într-un mod sigur)
  • Independența și mobilitatea datelor (capacitatea de a utiliza, stoca și transfera datele)
  • Interoperabilitatea și portabilitatea (capacitatea de a schimba și utiliza date)

Furnizorii de cloud, indiferent de natura serviciilor oferite (IaaS, PaaS, SaaS) reprezintă un element cheie pentru obținerea suveranității digitale. Procesul este evident „catalizat” de reglementările de suveranitate digitală adoptate în majoritatea tarilor europene.

 

Independență față de furnizorii de cloud
Un termen care apare tot mai des în industrie este acela de „suveranitate cloud.” Un studiu recent realizat de Accenture - a arătat că 44% dintre întreprinderile europene plănuiesc să investească în cloud suveran în următorii doi ani. Interesul pentru aceste capabilități este accelerat și mai mult de entuziasmul general legat de capacitățile generative de inteligență artificială și de interesul crescut privind utilizarea datelor în legătură cu modelele de inteligență artificială. Peste 100 de țări au în prezent forme ale unor mandate de protecție a datelor sau de suveranitate. Europa lucrează în prezent la o certificare unificată de suveranitate digitală și suveranitate cloud, European Cybersecurity Certification Scheme for Cloud Services (EUCS), care se așteaptă să includă cerințe privind rezidența și suveranitatea datelor. Inițiată în 2021 și asumată voluntar într-o primă etapă, EUCS ar putea deveni o reglementare obligatorie în următorii ani. În esență, EUCS va fi o certificare valabilă pentru trei ani și va certifica transparența și controlul asupra unor elemente de suveranitate digitală.

 

SmartWe, primul CRM cloud gândit pentru suveranitate digitala
Suveranitatea digitală este strâns legată de alegerea furnizorului și tehnologiei potrivite. Deoarece aproape totul funcționează digital, sistemele CRM trebuie să garanteze cele mai înalte niveluri de protecție a datelor, atât online, cât și offline. Pe aceste principii, CAS Software a dezvoltat SmartWe, un CRM de tip Software ca Serviciu, disponibil prin abonament lunar, inclusiv pentru clienții din România.

Pe acest subiect citiți: Cum să ai un CRM în 10 minute!

SmartWe a fost proiectat de la început pentru a oferi libertate digitală și independență tehnologică. Acesta este conceput ca un ecosistem care integrează tehnologii open source și oferă transparență maximă. Datele aparțin în exclusivitate clienților, sunt stocate în mod securizat și redundant și pot fi mutate oricând pe o altă infrastructură, fie aceasta on-premises sau în cloud. "Suveranitatea Digitală" și "fair.digital" sunt elemente integrale ale identității companiei CAS Software, iar CAS genesisWorld și SmartWe garantează conformitatea cu protecția datelor, echitatea și libertatea de a decide ce se întâmplă cu datele proprii, fără excepții.


<< înapoi