30/05/18xRM, palierul superior al relațiilor cu clienţii

Generalizarea social media, atât în viaţa privată cât şi în business, face ca termenul „client” să devină puţin desuet. Dacă medicii au pacienţi, vedetele au fani, profesorii au elevi și studenți, într-o lume marcată de Facebook, LinkedIn şi Twitter, companiile vorbesc tot mai mult despre followeri, prieteni, influenceri etc.

Mai mult, realitatea arată ca pentru o companie modernă relaţiile de afaceri implica în egală măsură clienţi, angajaţi, parteneri, furnizori, candidaţi, jurnaliști, bloggeri etc. Prin urmare, CRM-ul se indreaptă natural către un palier superior (xRM), unde este nevoie de gestiunea tuturor tipurilor de relaţii şi interacţiuni. Astfel, xRM este o eXtindere a CRM-ului dincolo de noţiunea de „client” către orice (X ca variabilă matematică) tip de relaţie sau interacţiune.

În viziunea CAS, xRM reprezintă o abordare modernă care gestionează toate tipurile de relații ale unei companii, nu doar o aplicație moderna care poate fi instalată pe telefon sau computer, ci o cultură de interacţiune cu oamenii. Tradiţional, sistemele CRM vizează cu precădere activitatea comercială a unei organizaţii, pe trei paliere distincte: vânzări, marketing și suport, iar functionalităţile cheie se concentrează în această direcţie. Pe de altă parte, sisteme xRM sunt potrivite şi pentru abordări non-comerciale, fie că este vorba despre ONG-uri (Organizații Non Guvernamentale) sau despre strategii de tip CSR (Corporate Social Responsability). Pentru CAS, xRM implică gestionarea a trei componente:

  • Umană (persoane; angajați, clienţi, membri, etc)
  • Fizică (dotări/mijloace fixe)
  • Virtuală (acțiuni, evenimente, documente, patente, notorietate etc)

Concret, cu ajutorul CAS xRM puteţi să dezvoltaţi proiecte foarte personalizate, pe specificul organizației dvs, indiferent de activitate sau dimensiune. Astfel puteţi să gestionaţi: relaţiile cu furnizorii, pacienții, membrii unui club sportiv, studenţii unei universităţi, elevii şi cadrele didactice, asociaţii profesionale, clustere şi institute de cercetare. Puteţi observa uşor, ca aceste abordări nu sunt centrate pe o activitate comercială, însă acoperă o gamă foarte extinsă de scenarii. Prin urmare, proiectele nu vor avea obiective şi funcţionalităţi în zona de vânzare şi lead management ci specifice fiecărui tip de activitate: gestiune campanie donaţii, colectarea taxelor de membru, a taxelor de şcolarizare, lobby, CSR, strângere de fonduri etc. Proiectele xRM dezvoltate de partenerii CAS CRM din România au la bază aceeaşi tehnologie Germana de top şi oferă acelaşi nivel de mobilitate şi scalabilitate.

Utilizarea unui CRM clasic poate să nu fie întotdeauna cea mai bună alegere deoarece multe organizaţii au nevoie de un cadru personalizat pentru gestiunea relațiilor. Prin xRM îşi pot dezvolta însă aplicații compatibile cu specificul activităţii şi misiunea asumată public şi să genereze beneficii mai evidente. Inclusiv, rata de adopție de către utilizatori va fi mai mare. Pentru mai multe informaţii despre xRM în viziunea CAS CRM, descarcaţi whitepapper-ul dedicat.