20/07/18Despre CRM şi alternativa la servicii

Sistemele CRM, ca şi alte produse sau soluţii de business sunt vândute în baza unei licenţe perpetue (drept de utilizare pe termen nelimitat) cu garanţie şi servicii. Aceste servicii acoperă atât implementarea (adaptarea unui sistem CRM pe cerinţele specifice ale unei companii) cât şi întreţinerea periodică (actualizări, modificări suplimentare, adăugarea de module şi funcţionalităţi etc). Prin urmare, un client care cumpără un CRM, cumpăra atât sistemul cât și serviciile necesare punerii acestuia în producție.

De ce sunt necesare serviciile?
Economia este im mişcare, companiile se dezvoltă, îşi extind activitatea, apar noi linii de business, creşte numărul de utilizatori sau filiale, este un proces natural care se întâmplă indiferent de piaţă său domeniu de activitate. Pe de altă parte și sisteme CRM evoluează, pentru că în urma unor procese de cercetare şi dezvoltare, apar noi funcţionalităţi, elemente de design în interfaţă, noi module etc. CAS genesisWorld spre exemplu are un release de o noua versiune majora în fiecare an, iar cu o regularitate de 45 de zile, constant, in fiecare versiune care este released si in support, exista un asa numit in version Software Update.
Deci pe scurt, la fiecare 45 de zile clientii CAS CRM primesc noi functionalitati in produsele care le utilizeaza iar in cazul in care exista erori acestea sunt deasemenea eliminate. Aceas lucru este posibil deoarece investim anual peste 11-12 milioane euro (cca 22% din cifra de afaceri) în cercetare dezvoltare, adică o divize dedicata cu mai bine de 380 de ingineri şi consultanţi. Prin urmare, serviciile de mentenanţa sunt necesare pentru că atât companiile cât şi sistemele sunt în evoluţie.

Pentru platforma CAS genesisWorld, serviciile de implementare şi mentenanţă sunt disponibile prin orice partener indiferent de sursa achiziţiei licenţelor. Avem 14 parteneri în România şi puteţi colabora cu oricare dintre aceştia, în funcţie de locaţia, specificul şi relaţiile dvs de business. Acesta este un avantaj major în alegerea CAS CRM pentru că dispare riscul dependenţei de un singur furnizor. Mulţi furnizori de CRM activi pe piaţa locală au un rol triplu: dezvolta, vând şi implementează, iar clienţii nu au alternativă la servicii. În timp o astfel de relaţie creează dependenţa beneficiarului de furnizor şi imposibilitatea contractării unei alte echipe în situaţia nedorită a deteriorării relaţiilor de colaborare. Complementar, dacă un astfel de furnizor unic îşi stabileşte alte priorităţi şi nu investește suficient de mult în dezvoltarea sistemului CRM şi actualizarea tehnologiei, clienţii rămân blocaţi, cu o soluţie veche, trasă pe linie moartă. Sunt numeroase cazurile unor companii locale, care nu au mai putut ţine pasul cu evoluţia tehnologiei, iar aplicaţiile lor nu oferă performanţă la nivel de mobilitate, analiza, procesare de date şi nici uşurinţă în utilizare.

Este util să aveţi libertate de alegere a serviciilor de mentenanţa? Cu siguranţă, da. Achiziţia şi implementarea unui sistem CRM este un proces de lungă durată. Companiile cumpără astfel de soluţii pentru o utilizare medie de 5-6 ani, perioada în care tehnologia trece prin schimbări majore (sisteme de operare, baze de date, echipamente mobile etc). De asemenea, relaţiile de afaceri se schimbă, unele companii dispar, altele sunt cumpărate, echipele de schimba etc. Prin urmare, la achiziţia unui produs cu perioadă lungă de utilizare este recomandabil să aveţi alternativă la servicii. După cum spuneam, în România sunt sunt activi 14 parteneri, grupaţi pe trei categorii, în funcţie de competenţe şi resursele disponbile: Premium Partener, Certified Parter şi Sales Partner. Partenerii sunt responsabili de vânzarea, implementare şi mentenanţa proiectelor, fiind constant supervizaţi şi la nevoie susţinuţi direct de către CAS Software AG. Acest ecosistem asigură calitatea proiectelor și oferă clienților libertate de alegere.

Aţi cumpăra, spre exemplu, o maşină pentru care există un singur service la nivel naţional? Nu aţi prefera o marcă reprezentată de o reţea de parteneri? Aţi putea apela oricând la un alt furnizor de servicii, dacă situaţia o impune. Altfel, rămâneţi dependenţi de un partener unic, pentru care este posibil să nu mai reprezentaţi o prioritate la un moment dat sau pur şi simplu să nu aibă resursele necesare rezolvării solicitărilor dvs.